David Toscana

* 1961

David Toscana är född i Monterrey, där han bor och har levt hela sitt liv. Författandet har inneburit flera utlandsvistelser och resor, som att han 1994 deltog i International Writer Program på universitetet i Iowa och senare i Berliner künstlerprogramm. Han har även bott i Berlin som gästförfattare under ett år.

Toscana är utbildad teknisk ingenjör, men bytte bana som 29-åring när han började skriva och ägna sig åt den litterära världen. Han har sedan dess gett ut sex romaner och en novellsamling och fått flera priser för sina böcker. Återkommande teman är till exempel misslyckanden och ensamhet. En fascination för döden anasi hans verk. Karaktärerna är ofta egensinniga och har sina bestämda idéer. Kanske lite som författaren Toscana själv, som att han stryker alla ord i ordboken som inte fanns när han var tio år eftersomhan är nostalgisk av sig. Han har även berättat att han inte gått på bio på tio år för att han vill hålla sig till och förespråka det litterära språket, vilket skiljer sig från det filmiska och bildliga.

Författare som han nämnt att han beundrar är bland annat Cervantes, för att låta fantasin bestämma en romanfigurs verklighet, och Juan Rulfo för det sparsmakade, tysta och koncentrerade i hans verk. Karaktärsdrag man även känner igen i Toscanas egna böcker.

Toscanas böcker finns översatta till tyska, arabiska, grekiska, engelska, serbiska, slovakiska och svenska.

Annakarin Thorburn

Titlar på svenska: Klagosång över Miguel Pruneda, 2006

Övriga titlar: Las bicicletas, 1992

Estación Tula, 1995

Historia del Lontananza, 1997

Santa María del Circo, 1998

Duelo por Miguel Pruneda, 2002

El último lector, 2004

El ejército iluminado, 2006

Artiklar 

Toscanas universum.[Intervju] Gert Lundstedt: Karavan 2006:1, s 56-59

Bibliografi – böcker

El ultimo lector (2004)
Atlas 2009; övers. Hanna Axén
En dag hittar Remigio en flicka i sin brunn. Hon är ung, söt och död. Remigio berättar om sitt fynd för sin pappa Lucio, Icamoles bibliotekarie. Lucio ägnar dagarna...
Duelo por Miguel Pruneda (2002)
Detta är en vriden historia om en man som tröttnat på allt och drömmer sig tillbaka till pojkåren, till andra värden och äventyr. Döden är närvarande på ett högst skruvat sätt, och humorn genomgående...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.

Övers. Hanna Axén
Novell. Förekommer i Karavan 2006:1.