Myrornas ö

Översättare:
Romaner Mellanöstern
Ämnesord:

När den grekiska befolkningen på Myrornas ö tvingas lämna sina hem i en utväxling av minoritetsbefolkningar mellan Grekland och Turkiet, gömmer sig den unge Vasili kvar. Han är en krigsveteran, som trots sin ungdom redan lärt sig frukta världen på andra sidan havet, och han vägrar lämna sitt lilla paradis. I sin självvalda ensamhet och isolering plågas Vasili av fasansfulla minnen från sin tid i armén; han slits mellan sin längtan efter mänskligt sällskap och sin ovilja att lämna ön.

En dag stiger Musa Nordanvinden i land. Han är en man med ett mörkt förflutet, som lever med ett taget namn och försöker lämna sitt gamla jag bakom sig.

Hans ankomst ställer Vasili inför ett svårt avgörande. Är Musa också en spillra från kriget, som liksom Vasili letar efter paradiset på jorden, och som borde välkomnas med öppna armar? Eller är han en del av omvärldens ondska?

I den episka romanen Myrornas ö ger sig Yasar Kemal åter i kast med de stora, eviga frågorna. Om människan har en fri vilja, en obegränsad möjlighet att välja, varför finns i så fall ondskan? Varför väljer hon inte det goda? Myrornas ö är en roman om krigets vansinne, om hur den stora, anonyma och obevekliga makten avgör enskilda människors liv, men också om kärleken till det lilla, skönheten i det enkla livet och möjligheten till försoning.
Förlagsreklam