Noveller 2. Horor som mördar

Översättare:
Novellsamlingar Chile, Spanien, Mexiko

Roberto Bolanos andra novellsamling publicerades 2001 och innehaller 13 noveller. Som alltid befolkas Bolanos berattelser av en stor skara karaktarer som ar lika ljusskygga som de ar fargstarka. Liksom i novellsamlingen Telefonsamtal dyker Bolanos alter ego Arturo Belano upp, i olika skeden av sitt liv. I novellen De sista kvallarna pa jorden, och senare traffas han pa bade i bade Dagar under 1978 och En vagabond i Frankrike och Belgien.

Bolano tar oss med till några av de mörkaste utkanterna av sin litterära värld. Genom samlingen ljuder en sorgsen grundton, vare sig berättelserna utspelas på en fotbollsplan i Barcelona, i en badort i Mexiko eller i fotspåren på en exilchilenare i Berlin. Men som alltid i Bolaños energiska och oberäkneliga texter ryms även kärleken -- till livet, till litteraturen och till de mer eller mindre kantstötta och vilsna människor han skriver fram.

När Robert Bolano dog 2003 i Barcelona var han redan en av den spansktalande världens mest betydande författare och stod på randen till det stora internationella genombrott som skulle följa. Horor som mördar (Putas asesinas på spanska) är hans andra novellsamling och gavs ut 2001. På frågor om den ögonbrynshöjande titeln har han bara svarat att den är hämtad från en av novellerna och att den som förväntar sig pornografi kommer att bli besviken

Förlagsinformation 

Externa länkar