Råttans år. Fem noveller

Översättare:
Original: Shu nian
Novellsamlingar Kina
Ämnesord:

Under ett träd i närheten ligger en hög med stenar. Av formen och färgen att döma har de valts ut för ändamålet och högen tycks verkligen ha en särskild form, det finns något estetiskt tilltalande över den. I trädet hänger kropparna av arton döda hanar. De dinglar som frukter på de höga och låga grenarna.

Hur dog de? frågar gruppbefälet medan två av de andra försöker få ner en av kropparna.

Titta här. Jag pekar på marken, som täcks av ett fint lager vit sand. Oräkneliga små tassavtryck omringar det stora trädet i allt vidare koncentriska cirklar. Jag kan se det framför mig, det måste ha varit lika högtidligt som när vi hissar flaggan på nationaldagen.

En grupp studenter skickas ut för att döda genmanipulerade råttor och hittar något de inte har förväntat sig. En gammal man går med i en grupp som kartlägger luftföroreningar och snart förbjuds av myndigheterna. En kontorsslav bestämmer sig för att ta kål på sin odöde chef en gång för alla. En stressad ung man skickas till en kurort men upptäcker snart att inget är som det verkar på ytan. En pojke får en mystisk varelse i födelsedagspresent, men inser inte förrän mycket senare vilken fantastisk gåva det var.

Förlagsinformation

Externa länkar