Regnbågens fånge

Dilemma-sagor förekommer huvudsakligen i Västafrika, från Senegal i norr till Angola i söder. Och i vissa områden i övriga Afrika.

Flertalet sagomotiv är vitt spridda. De finns i många olika variationer.

Den här samlingens titelsaga, ”Regnbågens fånge” från Ewc-folkct i Ghana och Togo, finns i närmare tio varianter. I en annan Ewe-variant är det en tjuv, en jägare och en reparatör som räddar kungens dotter från en örn. I en tredje Ewe- variant är det en tjuv, en jägare, en roddarc och en båtbyggare som räddar kungens son från en sjuhövdad fågel. I en Bakongo-variant från Zairc är det en magiker, en tjuv, en jägare och en reparatör som räddar hövdingasonens pape­goja från en skeppskapten. I en Dyola-variant från Senegal är det tre vänner som räddar en flicka från ett flodmonster. Etc ...

Den mest kända dilemma-sagan, den om de tre pojkarna som med hjälp av tre magiska föremål (eller egenskaper) återför sin älskade (eller cn nära släkting) till livet, finns i minst 37 olika nertecknade versioner från Cape Vcrde-öarna i väster till Tanzania i öster. I den här sagosamlingen representeras den av "Tre magiska ting” från Limba-folket.

Läs mer om dilemmasagor

 

Anmärkning 

Nyutgåva En bok för alla, 2004