Fåglarnas herre

— Kayondo tycker mycket om att lyssna till byns sagoberättare när de berättar spännande historier från förr i tiden. En dag får Kayondo höra sagan om den modiga lilla fågeln Katete.

Den vackra fågeln och regnet

Det är den torra årstiden. Träden har inga löv kvar alls. Människorna och djuren är mycket törstiga. De letar hela dagen efter vatten ända tills det blir mörkt. Plötsligt lyfter en vacker fågel med gyllene vingar. Den flyger upp mot himlen...

Regnbågens fånge

Dilemma-sagor förekommer huvudsakligen i Västafrika, från Senegal i norr till Angola i söder. Och i vissa områden i övriga Afrika.

Flertalet sagomotiv är vitt spridda. De finns i många olika variationer.

Sagor och fabler som berättas i Somalia

Samlingen innehåller elva berättelser, som berättats i Somalia under flera generationer. flertalet av berättelserna förekommer också i andra kulturer, men med vissa mindre avvikelser.
Fablerna förekommer också i andra kulturer, men med vissa mindre avvikelser.

Ökensagor : Berättelser från somalia

Förr i tiden var det nomaderna i Somalia som
berättade sagor för varandra, när de var ute på
långa vandringar i öknen. Numera är det de äldre

Folksagor från Tibet

 ”Folksagor från Tibet” är den första samlingen i sitt slag på svenska. Här presenteras femton sagor utvalda att ge en mångfacetterad bild av den tibetanska sagoskatten.

Tusen och en natt

Kung Shahriar har bedragits av sin hustru och hämnas gruvligt på hela kvinnosläktet.

Mamy Wata och monstret

Mamy Wata, vattnets drottning, simmar lugnt omkring i en stor flod när hon får höra att ett fruktansvärt monster bråkar med människorna som bor vid floden. Hon bestämmer sig för att hjälpa till och gömmer sig i grottan där monstret bor.

Persiska folksagor

En samling sagor för alla åldrar nedtecknade från persiskans kerman- och bakhtiari dialekter insamlade och översatta till engelskan i början på 1900-talet av överstelöjtnanten och språkforskaren David Lockhart Robertsson och hans hustru Emely, även hon språkvetare.

Klätter-Rosa

Rosa kan klättra upp i allt från träd till stuprör. Och det är tur för henne, för hennes elaka styvmor och styvsyster tvingar henne att sova på taket. Så häder det sig att kungen lottar ut sin son. Utanför slottet står ett enormt träd, och den som kan klättra längst upp i toppen får prinsen.