Skyline

Kapstadens skyline är det höga Taffelberget, Kapstadens silhuett. Det första Afrika århundraden av sjöfarare mötte från havet och symbolmålet för människor efter ökenvandringar från norr genom Afrika från fattigdom och krig, till "herr Mandelas" regnbågsnation.

Skyline kallas ett högt, slitet hyreshus på Long Street i Kapstaden. Hit kommer som hyresgäster människor från Afrikas krig, fattigdom och torka. Den som ser, lyssnar och noterar (berättar) är en tonårsflicka, storasyster och ansvarig för Mossie, autistisk, specialbegåvad, pärlälskare. I praktiken är de föräldralösa men huset tar ansvar för dem. Särskilt Bernhard från Moçambique, den välklädde flaggförsäljaren som tappat bort hustru och barn. Han målar sina minnen och världen omkring sig, målningar som beskrivs i slutet på varje kapitel. I Skyline lever transvestitparet Spice Girls (Alice och Bluebell), hårfrisörskan Princess från Rwanda, Liberty från Zimbabwe, Cameron från Ghana och andra som dyker upp och försvinner. Skolkamraten Raphael, som är faderlös och judisk medelklass bor inte i huset men är flickberättarens största tryggheten och kärlek.

Boken är tillägnad de tusentals barn som rövades bort från sina hem och fick spela en grym och brutal roll i kriget i Moçambiques inbördeskrig 1976-1992. Och till alla barnoffer i krig.
Britt Isaksson