Miral al-Tahawi ميرال الطحاوي

Även känd som: Miral Mahgoub * 1968

Miral al-Tahawi föddes bland beduiner, i östra Nildeltat, i hövdingsläkten al-Hanadi, och upplevde en barndom i en isolerad krets av kvinnor kontrollerade av den patriarkala stammen. Vid 26 års ålder hade hon aldrig lämnat sin by utan manlig eskort.

Det var skönlitteraturen som öppnade dörren ut ur detta fängelse och gav henne chansen att skapa sig ett eget liv. Hennes liberale far ansåg att hans döttrar borde få en god utbildning. Miral studerade engelska, arabiska och andra orientaliska språk på Kairo-universitetet. Hon har i flera år undervisat i arabiska och arabisk litteratur i USA, från hösten 2011 vid universitetet i Phoenix, Arizona.

Hon är den första egyptiska författare som skriver om beduinernas liv och kultur inifrån, utan stereotyper. Hon har författat flera romaner om denna miljö, den första ”Tältet” (i den svenska översättningen kallad ”Gömslet”) 1996. Därefter har det blivit ”Den blå auberginen”, ”Gasellspår” och så i en helt ny värld ”Brooklyn Heights”, som beskriver en egyptisk kvinnas försök att finna sig till rätta i och skapa sig ett nytt liv i en invandrartät del av New York. 2010 fick hon det prestigefyllda Naguib Mahfouz-priset för denna roman. Hennes språk är mycket poetiskt och suddar ofta ut gränserna mellan vardag, dröm och myt. Hon skriver för närvarande på en avhandling om ”Ökenromanen i den arabiska litteraturen”.

Ingvar Rydberg

 

Bibliografi – böcker

Al-Khaba (Tältet) (1996)
Handlingen i denna roman av Miral al-Tahawi, själv av beduinsläkt, utspelas bland beduiner i ett ökenområde i nordöstra Egypten. Huvudpersonen Fatimas far är en shejk i en av de stammar, som tidigare...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.