Álvaro Mutis

* 25 augusti 1923 i Bogotá, Colombia † 22 september 2013 i Mexico Cito, Mexiko

Alvaro Mutis kommer från huvudstaden Bogotá, men flyttade redan som tvååring med familjen till Bryssel. Fadern var diplomat. När denne avled 1932 flyttade modern tillbaka till Colombia med barnen. Att resa hem innebar ett smärtsamt avsked från Europa, även om de tillbringat somrarna i Colombia. De vistades mycket på morfaderns stora lantegendomar och minnen och i flera av sina böcker återkallar Mutis minnen från dem, bl a Cocora från 1981.

De många resorna, som företogs till sjöss med stopp i många hamnar, till häst och med tåg, kom också att influera Mutis i hans författarskap. Särskilt påtagligt är detta i hans böcker om den märklige vagabonden Maqroll.

Han intresserade sig mycket tidigt för litteratur, umgicks med författare och publicerade dikter i olika tidskrifter.1948 debuterade han med diktsamlingen La balanza, som skrevs tillsammans med Carlos Patiño Roselli. 1953 kom hans andra bok, Los elementos del desastre.

1954 blev han avskedad från sitt arbete som PR-chef på Esso efter att ha handskats vårdslöst med pengar som skulle ha gått till välgörenhet. Han flydde då till Mexiko där han fortfarande bor kvar. De ekonomiska oegentligheterna fick han tre år senare betala med 15 månader i fängelse - en upplevelse som ligger till grund för en rad berättelser och dikter.

Mutis hade en rad arbeten som förde honom ut på många resor, bl a som försäljningschef vid filmbolaget Columbia Pictures. 1988 pensionerade han sig och började då helt och hållet ägna sig åt sitt författarskap.

Mutis prosa är lågmäld och charmfull, samtidigt som han bjuder på ett rikt språk med inslag av magik. Han har skrivit såväl romaner som novellsamlingar.

Eva Stenvång

Artiklar 

Jens Nordenhök: Farligt vanebildande romansvit. Maqroll utkiken på drift över världshaven. Karavan 1999:3, S.42

Litterära priser 

Externa länkar 

Bibliografi – böcker

Ilona llega con la lluvia (1988)
Andra, fristående, delen i en romansviten om den underfundige Maqroll och hans kringflackande liv. Här befinner han sig i Panama City, där det till en början går utför...
La nieve del Almirante (1986)
Första delen i en romansvit om en märklig världsmedborgare. Vi möter honom första gången ombord på en flodpråm, där han uthärdar den tropiska...
La mansion de Araucaima (1974)
Alhambra 1993; övers. Manni Kössler
Boken innehåller förutom titelnovellen ytterligare fyra berättelser som alla utspelar sig i Colombia. I en av dem möter vi frihetshjälten Simón Bolívar. Eva...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.