Birago Diop

* 11 december 1906 i Ouakam, Senegal † 25 november 1989 i Dakar, Senegal

Född i Senegal, muslim och veterinär, verksam runt om i Franska Sudan. Han hör till den muntliga traditionen, var poet men framför allt en passionerad fabelberättare och sagosamlare med den gamle grioten Amadou Kuomba (Mali) som inspiration och förebild. På 20-talet gick Birago Diop i skola i Saint Louis, Senegals gamla huvudstaden. På 30-talet kom han till Paris som veterinärstipendiat och engagerade sig i négritude-rörelsen (tidskriften "L´Etudiant noir" med författare från Afrika, Madagaskar och Västindien).

Han blev en "kulturell mulatt" som 1934 återvände som veterinär till franska Västafrika. Han samlade berättelser och skrev på franska, med inslag av det lokala wolof och med en islamisk grundsyn. Han skapade en rytmisk prosa blandad med sång och poesi.

Flera av hans verk har filmats eller uppförts på scen med inslag av musik, dans, pantomim. Under några år var Diop Senegals ambassadör i Tunisen.

Britt Isaksson

Bibliografi – böcker

Les contes d'Amadou Kuomba (1947)
Fabelsamlingen har fått sin titel efter en gammal griot i nuvarande Mali, avlägsen släkting till Diop. Inspirerad av hans fabuleringskonst och rika historiearv började Diop själv återberätta och...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.