José Luandino Vieira

* 4 maj 1935 i Lagoa de Furadouro, Ourém, Portugal

Luandino Vieira, vars dopnamn är José Vieira Matéus da Graça, föddes i Portugal, son till en skomakare och en bondflicka, men redan när han var ett år gammal utvandrade hans föräldrar till Angola. Han växte upp i de kåkstäder i Luanda han så ofta skildrar i sitt författarskap. Vid femton års ålder fick han börja arbeta. Han sålde bildelar och reparerade lastbilar och tunga fordon. Redan som tonåring skrev han sin första bok, en samling berättelser tillägnade barndomens vänner.

Merparten av de elva år han satt fängslad för sitt arbete inom motståndsrörelsen MPLA, tillbringade han i det ökända koncentrationslägretmTarrafal på Kap Verde-öarna. Under fängelsetiden skrev han fyra av sina novellsamlingar och en roman.

Vieiras betydelse för den moderna angolanska litteraturen kan knappast överskattas. Den speciella form av afro-portugisiska kimbundu som talas i Luandas musseques (kåkstäder) lyfter han till en litterär nivå. Genom att experimentera med språket, böja den portugisiska syntaxen efter kimbundu-mönster, kombinera en kimbunduordstam med ett portugisiskt suffix lyckades han återge det språkliga klimat som uppstår när kimbundu och portugisiska talas i samma samhälle. Han lyckas därmed också skapa något unikt angolanskt.

Hans berättelser skildrar ofta olika former av kolonialt förtryck och dess inverkan på den enskildes liv.

Barbro Norström Ridaeus

Luandino Vieiraär en av grundarna av Union of the Angolan Writers och har arbetat som chef för den angolanska televisionen ochfilminstitutet.

Han bor idag i Portugal. Vieira utsågs till pristagare 2006för det prestigefyllda Premio Camões, som delas ut till portugisiskspråkiga författare.

Litterära priser 

Bibliografi – böcker

Luuanda: estórias (1964)
Tre anspråkslösa berättelser från slummen i Angolas huvudstad Luanda. Det är den fattiga afrikanska befolkningens slitsamma vardag som skildras. I den första berä...
Med berättelsen om Domingos Xaviers liv och martyrdöd i fängelset förs ett nytt element in i den angolanska litteraturen: medvetenheten om den väpnade kampen som ett...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.