Lesley Beake

* 1949 i Edinburgh, Skottland

Lesley Beake är vit, rödhårig och född i Skottland. Hon emigrerade som 16-åring med föräldrar och två syskon till Sydafrika, där hon utbildade sig till lågstadielärare. Hon gifte sig 1980 och levde med förödande hemlängtan ett år i Oxford, sedan 3 år i Quatar, innan hon återkom till Sydafrika under den hårdnande apartheit-regimen. Eftersom hon inte ville undervisa i deras segregerade skolsystem fortsatte hon det skrivande hon alltid sysslat med. Hennes första publicerade bok blev en fantasy, Rainbow. Några år senare kom hennes banbrytande bok The Strollers om gatubarnen i Kapstaden och deras liv. Den har ett relativt lyckligt slut, eftersom huvudpersonen Johnny återvänder hem, då han trots fattigdom och styvfar faktiskt har ett hem att återvända till.

I boken A Cageful of Butterflies (1989) lämnar hon Kapstaden och berättar om en Mponyane, en döv, svart pojke i Natalprovinsen och hans vänskap med en vit pojke, som blir hans fosterbror och som Mponyane skyddar från allt ont. Till slut även med sitt liv. En berättelse som har sin grund i verkliga händelser och borde ha översatts till svenska för länge sedan.

Efter fyra-fem vintrars research och handfast arbete som lärare bland bushmännen (Ju/´hoan-folket) i en byskola i Kalahari-öknen, som sträcker sig över Sydafrika, Namibia, Botswana och Angola, publicerade Lesley Beake boken Song of Be (1991) om bushflickan som är färdig att ge upp sitt liv, då hon inte kan se en framtid för sig eller sitt folk.

Lesley Beake skrev samtidigt läseböcker för bushfolkets barn och vuxna, eftersom det bland dem finns ett stort sug efter att kunna läsa och skriva. "Paper people" är viktiga personer som kan hjälpa bushfolket till ett bättre liv, eftersom de kan tala med "big people". 1998 var hon inbjuden till Bok & Bibliotek i Göteborg och berättade bl a om de många missförstånd vad gäller bushmännen som kommer fram i omslagen till Song of Be, som nu är översatt till många språk, bl a svenska 1994. Bästa omslaget finns faktiskt på En bok för allas pocketupplaga 2000.

1997 publicerades hennes bok Jakey med Sydafrikas väg till befrielse och det första demokratiska valet som bas för en psykologisk berättelse om två pojkar medolika social bakgrund och problem, mer eler mindre synliga. De turas om i rollen som berättare.

Läse- och lärobokskrivandet har Lesley Beake fortsatt med för Sydafrikas olika språkgrupper, men också för grannländerna Namibia, Botswana, Zimbabwe och även Ghana, både som redaktör och författare . Hela tiden roliga, spännande historier på lätt/tydlig engelska för barn som inte har språket som modersmål, generöst illustrerade av unga sydafrikanska konstnärer. Hon deltog också mycket aktivt iREAD Little Library Project.

Eftersom man ännu inte kan försörja sig som barnboksförfattare i Sydafrika arbetar Lesley Beake även på internet som redaktör för Wine News och en resetidning. Hon var med och startade WIG Writers and Illustrators group.

Britt Isaksson

Externa länkar 

Bibliografi – böcker

Hjulet 2011; övers. Ulla Forsén
En dag kommer pappa hem och säger:  "Jag har tagit med en hund till er". Men det är ingen hund. Det är ett lejon. När jag och min bror Bob säger det till pappa...
Song of Be (1991)
Norstedts 1994; övers. Kim Dahlén
"Jag har just dödat mig själv",så börjar boken om Be. En ballad omkärlek, en blues av en 15-årig flicka från bushfolket, som är färdig att ge...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.