Meena Alexander

* 1951

Meena Alexander är född 1951 i Allahabad i Indien, men uppväxt i Sudan där hennes far arbetade under flera år. Det var också där hon började skriva.
Arton år gammal kom hon till England där hon studerade och så småningom doktorerade i litteratur. Under några år undervisade hon på universitet i Delhi och Hyderabad.

Sedan 1979 bor hon i New York där hon är professor i engelska, creative writing och women’s studies vid Hunter College, City University.  Meena Alexander är poet, essäist, romanförfattare. Ofta fokuserar hon på ämnen som migration och kulturmöten och i sin forskning har hon sysslat med feministiska och postkoloniala frågeställningar.

1976 debuterade hon med diktsamlingen Bird’s Bright Ring på legendariska bokförlaget Writers Workshop i Calcutta. Den har följts av en rad alltmer internationellt uppmärksammade diktsamlingar, däribland Illiterate Heart (2002) och Quickly Changing River (2008). 2013 kom hennes senaste samling, Birthplace (with Buried Stones) och senare i år utkommer Atmospheric Embroidery. Hon har också skrivit två romaner, Nampally Road (1991), som utspelar sig i Indien under Indira Gandhis undantagstillstånd på 70-talet, och Manhattan Music (1997), med motiv från New York. I självbiografin Fault Lines (1993/2003) skriver hon utlämnande om traumatiska barndomsminnen. Hennes essäer finns samlade i två volymer, The Shock of Arrival: Reflections on Postcolonial Experience (1996) och Poetics of Dislocation (2009).

På svenska är Meena Alexander publicerad bland annat i antologin Innan Ganges flyter in i natten (2009). I Karavans jubileumsnummer, 4/2012, finns en intervju med henne och i nr 1/2015 finns flera dikter och essäavsnitt översatta. 

Källa Tidskriften Karavan

 

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.

Poesi. Förekommer i Karavan 2015:1.
Häromkvällen visades på tv den uppmärksammade BBC-filmen som handlar om den bestialiska våldtäkt sex män begick mot en ung indisk kvinna på en buss i Delhi...
Essä. Förekommer i Karavan 2015:1.
Meena Alexander är en indisk poet som lever i USA sedan länge. I den essä vi publicerar beskriver hon den förvirring hon först kände när hon kom dit. Hur skulle hon...
Diktsvit. Förekommer i Karavan 2001:3.