M.G. Vassanji Moyez G. Vassanji

* 30 maj 1950 i Nairobi, Kenya

Moyez Vassanji föddes 1950 i Nairobi av indiska föräldrar. Far- och morföräldrarna kom till Östafrika under imperietiden. Han växte upp i Östafrika men utbildades därefter till kärnfysiker i USA. Han har bott i Canada sedan 1978 och har skrivit fyra romaner och en novellsamling.

Tidigt startade han en litterär tidskrift, Toronto South Asian Review, där den nya litteraturen introduceras. Hans litterära värld präglas av erfarenheterna från Afrika och den dubbla migration flera av hans karaktärer tvingas göra.Motsättningar mellan folkgrupper i hans böcker är starka och brutala. Mellan indier och afrikaner råder i hans värld misstänksamhet och förakt som kan utvecklas till våld. Mellan britter och indier finns en oöverstiglig mur.

Vassanji betonar gärna att den kulturella isoleringen varit ödesdiger för indierna, eftersom den bidragit till den sociala och etniska skiktningen. En enda roman har översatts till svenska:Hemligheternas bok (1994). Här berättar Vassanji en bred och komplex historia med flera lager texter och insikter. En brittisk administratörs dagbok står i centrum; berättare är en indisk lärare, som försöker förstå det dagboken förtiger.

Margareta Petterson

Bibliografi – böcker

The book of secrets (1994)
Norstedts 1996; övers. Roy Isaksson
Vassanji ger här en bild av en indisk minoritets liv i Östafrika, främst gränsområdet mellan det blivande Kenya och Tanzania. Romanen består av flera skikt. Berättare är en indisk lärare, en...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.

Övers. Birgitta Wallin
Novell. Förekommer i Karavan 2005:3.