Peter Abrahams

* 3 mars 1919 i Vrededorp, Sydafrika † 18 januari 2017 i Saint Andrew, Jamaica

Peter Abrahams föddes i slumområdet Vrededorp i Johannesburg. Hans skolgång var sporadisk. Vid nitton års ålder mönstrar han på en lastångare och hamnar så småningom i London, där han börjar som journalist på den kommunistiska dagstidningen The Daily Worker.

Han debuterar med novellsamlingen Dark Testament (1942), men det är med romanen Mine Boy (1946) genombrottet kommer. Boken är en av de första icke-vita romaner som publiceras i västvärlden och en av de första som behandlar de svartas situation i Sydafrika. Här berättas om en ung svart arbetare som kommer från landet för att arbeta i Johannesburgs gruvdistrikt.

 I The path of thunder (1948) är temat kärlek över rasgränserna, medan Wild conquest (1950) är en historisk roman om boernas invandring, The Great Trek. Här skildrar han de olika etniska grupperna bantu, boer och britter och deras känslor och motiv. När Abrahams på 50-talet återkommer till Sydafrika för att göra en artikelserie för Observer resulterade den omskakande upplevelsen i essäsamlingen Return to Goli (1954).

A night of their own (1965), handlar om en indisk motståndsgrupp i Sydafrika och dess kamp mot apartheidsystemet. This island now (1966) tilldrar sig i ett karibiskt örike. När den svarte presidenten som lett landet till självständighet dör, utbryter rasoroligheter och maktstrider.

På sjuttiotalet började Abrahams skriva allt mer thrillerbetonade romaner av vilka många översatts till svenska. Han bor sedan 1957 på Jamaica.

Barbro Norström Ridaeus

Bibliografi – böcker

A wreath for Udomo (1956)
Berättelsen följer den blivande nationalistledaren Udomo från exilen i England till självständigheten i det fiktiva landet Panafrica. Temat är nationalism och politik...
Tell freedom: memories of Africa (1954)
Seelig 1960; övers. Margareta Suber
Mörk gryning är en gripande självbiografisk skildring, en bildningsroman om man så vill om författarens desperata försök att ta sig ur en tillvaro kringskuren av...