Att skörda ben

Dominikanska republiken, 1937. Amabelle är tjänsteflicka hos en förmögen familj på en sockerrörsplantage. Hon tog sig som ung över gränsen från Haiti för att få arbete, i likhet med många av sina landsmän.

Ett halvt liv av kärlek

Manzhen är en ung arbetare på en fabrik i 1930-talets Shanghai. Där möter hon Shijun, sonen till en välbärgad köpman. Trots familjernas motstånd blir de förälskade och börjar drömma om ett liv tillsammans. Men så tvingar omständigheter dem isär.

Det röda fältet

En roman som är en väv av kärlek och grymhet, blod och poesi och som utspelar sig mot bakgrund av de oändliga fälten av mörkröd sorghum på Kinas landsbygd.

Stad av saffran : alexandrinska berättelser : roman

Romanen bygger på författarens minnen av sin barndom och ungdom i Alexandria på 30- och 40-talen. Den består av nio separata kapitel, som nära hänger samman, även om de inte fortlöper kronologiskt.

Det förflutnas trädgård

Mellan de två slotten är det sammanfattande namnet på den berömda Kairotrilogin, Mahfouz mest betydande verk. Berättelsen, som har liknats vid Thomas Manns krönika om köpmannafamiljen Buddenbrooks, följer Ahmed Abd al-Gawwads familj från 1917 till 1944.

Jorden

"Jorden" är den livfullaste och populäraste roman som skrivits om de egyptiska böndernas levnadsförhållanden. Handlingen utspelas i en by i Nildeltat några sommarmånader i början av 30-talet och har som bakgrund de väldiga sociala motsättningarna.

K - en kärleksroman

Den unge poeten Julian Bell, systerson till Virginia Wolf, kommer till Kina i mitten av 1930-talet för att undervisa i engelska vid Wuhans universitet. Väl där förälskar han sig i en vacker kvinnlig författare, Lin, som olyckligt nog också är gift med hans chef.

I skepnad av ett lejon

Romanen utspelas bland marginaliserade immigranter i 1920- och 1930-talets Toronto. Staden expanderar, tunnlar sprängs, en viadukt håller på att byggas.

Död jord

Fernando Monteiro de Castro Soromenhos kritiska skildring av portugisernas kolonialpolitik, så som den gestaltar sig på 1930-talet i gruvdistriktet Camaxilo i nordöstra Angola, har blivit en klassiker, mindre genom sin stil än genom sin behandling av ämnet.

En skörd av tårar

I oktober 1937 mördades 30 000 haitier som vistades i Dominikanska republiken som gästarbetare. Det är denna fruktansvärda massaker som handlingen i Danticats roman leder fram till.