Gift från Gud, botemedel från Djävulen

Kan skönhet bli till ett gift? – En ung kvinnas framtoning och dragningskraft och vad den kan föra med sig är grundmotivet i Gift ifrån Gud – botemedel från Djävulen.

Sjöjungfruns andra fot

I mars 1560 landar jesuiten Don Gonçalo Silveira i Sofala i sydöstra Afrika seglande på det portugisiska skeppet Nossa Senhora da Ajuda.

Att stava till ett kosmos

I denna antologi, Att stava till ett kosmos, återfinns en rad texter med ett starkt engagemang för den svarta befolkningen. Boken har även ett stort antal kärleksdikter ? många till minnet av Craveirinhas hustru Maria.

Svarta händer

Honwanas gedigna renommé baserar sig på en enda tunn novellsamling,Svarta händer, som publicerades i Lourenço Marques (nuvarande Maputo) 1964.

Under frangipaniträdet

På en klippa i havet någonstans utanför Moçambiques kust ligger en portugisisk fästning, lika gammal som kolonialismen, men sen länge övergiven av krigsherrarna. Istället har den förvandlats till ett hem för åldringar vilka samlats ihop här, dömda att glömmas och dö.

Flamingons sista flykt

Underliga saker inträffar i den lilla staden Tizangara. Det är några år efter krigets slut och FN-soldater är stationerade där för att övervaka fredsprocessen. Plötsligt sker en rad explosioner och flera soldater flyger i luften.

Sömngångarland

På den här platsen hade kriget dödat landsvägen. Det var bara hyenorna som drog fram där med nosen i damm och aska.? I denna roman ger Couto oss en bild av det inbördeskrig som slutade 1992, och som slagit Mocambique i spillror.