Den tjugosjunde natten

 

Den tjugosjunde natten är en fristående fortsättning på romanen Sandbarnet.
Det är Ramadans tjugosjunde natt och Ahmed vakar vid sin fars dödsbädd. Detta är den heliga natten när muslimernas skrift nedsändes från himlen, när människornas öde avgörs. I tjugo år har Ahmed levt som man därför att fadern inte kunde bära skammen över att få en åttonde dotter. Nu befrias hon från lögnen och tillåts bli kvinna.

Som Zahra beger hon sig ut i världen, men friheten begränsas av hennes kön. Hon utsätts för manssamhällets förtryck när hon blir våldtagen av en ansiktslös man. Utmattad tar hon sig till en stad där hon får arbete hos två syskon. Den blinde brodern blir hennes vän, men även hennes älskare. Hans svartsjuka syster kontaktar Zahras släktingar, och när släktingarna kommer för att hämta hem henne dödar Zahra i desperation sin farbror. Hon grips och döms till ett tjugoårigt fängelsestraff. I fängelset blir hon omskuren, får arbeta som skrivare, utrustas med manlig uniform samt tilltalas ?Monsieur?.

Minnet av den blinde älskaren, han med de ?betraktande händerna? lever länge i hennes drömmar. En dag släpps hon från fängelset. Det är höst och hon söker sig till havet. I ett hus på dynerna råkar hon en samling pilgrimer som samlat sig runt sitt helgon. I helgonet återser hon till sist sin älskade.

Romanen som utkom i Frankrike 1987 belönades samma år med Prix Goncourt, Frankrikes förnämsta litterära utmärkelse.
 

Barbro Norström Ridaeus