Honung

Denna poetiska roman, Ghandours veterligen enda hittills, är till omfånget liten men rymmer många bottnar, kanske någon för mycket. Den är indelad i fem kapitel, som vart och ett har sin berättare.

Huvudpersonen, Ruhiya, är en gudfruktig ung kvinna, dotter till böneutroparen Radwan i byn al-Ahmar nära Jeriko. Hon har från början tett sig annorlunda, fördjupad i andliga ting. En gång blir hennes far sjuk och kan inte kalla till bön. Hon undrar varför inte kvinnor kan få göra det och går själv upp i minareten. Aldrig förr hade gryningsbönen ropats ut med så mycken lust och glädje. Hon har dock varit oblyg och demonstrerat sin överspändhet för omvärlden. Hon utsätts för männens kritik.
Ända sedan hon var barn har hon älskat Yehya, son till Farhan. När han sattes i koranskola, lärde han Ruhiya att läsa suror i en rytm som gav koranens vackra språk rättvisa. Nu räddar hon honom till livet på ett oväntat sätt. Yehya har försvurit sig åt den islamska fundamentalismen. Han är just när hennes röst ljuder från minareten på väg till Jerusalem för att utföra ett självmordsuppdrag. Sprängattentatet ska ge hans liv en mening. Men Ruhiyas sång har en förtrollande verkan. Yehya sviker sitt uppdrag och flyr. Istället blir Id, som kommer från samma by, martyr.

Massmedia vill vet mer om denne attentatsman. Maya, en utländsk journalist, blir nästa berättare. Hon anar att Ruhiyas sång kan få ödesdigra konsekvenser. Men ingen i byn vill berätta vad som hänt. Maya är ett störande element, en inkräktare som drivs av sensationslystnad. Hon möts av en vägg av tystnad.

I slutkapitlet, där Yehyas far Farhan kommer till tals, får de tidigare antydda relationerna mellan Farhan och Ruhiyas föräldrar en förklaring. När Radwan gifte sig med Hurra, överlämnade Farhan en kruka honung till paret. Farhan blir snart besatt av Hurra En hel sommar iakttar han henne i hemlighet bakom sin biodlarslöja. Så tappar han behärskningen. De inleder ett passionerat kärleksförhållande. Frukten blir sonen Yehya. Det betyder att han egentligen är Ruhiyas syster. Men modern, den olyckliga Hurra, hänger sig. Honung visar sig ha en dubbel innebörd, ett sött livselixir som kan förvandlas till ett gift.

Ingvar Rydberg