Jesusalem

Leopard 2015
Översättare:
Original: Jesusalem
Romaner Moçambique

Silvestre Vitalício flyr från storstaden med sina båda söner, en tjänare samt åsnan Jezibel till en gudsförgäten plats ute i ödemarken. De slår sig ner i en gammal jaktstation och där grundar Silvestre sitt rike som han ger namnet Jesusalem. Enligt Silvestre har resten av världen gått under och det finns inget annat än deras Jesusalem. Men i själva verket bär Silvestre på en fruktansvärd hemlighet och har flytt för att komma undan sitt förflutna. En dag kommer överraskande en främling – portugisiskan Marta – till Jesusalem och ordningen i det lilla kungadömet hotas. Samtidigt börjar omvärlden bryskt och obönhörligt att tränga sig på.

Förlagsinformation

Utdrag - citat 

Det var så jag började skriva min första dagbok.Det var också så som ess och knektar, damer och kungar, tvåor och sjuor började dela mina hemligheter. De pyttesmå bokstäverna fyllde hjärter, klöver, ruter och spader. Över dessa femtiotvå fyrkanter hällde jag ut en hel barndoms all motgångar, förhoppningar och bekännelser. I spelet med Ntunzi förlorade jag alltid. I spelet med skrivandet förlorade jag mig alltid.
 

Barnet märkte aldrig att det enorma landområde där han sedan levde, växte upp och fick barn, inte var något annat än hans gamle fars famn. Många år senare när han grävde sin fars grav kallade han på sin egen son och sade:
- Ser du jorden, min son? Det ser ut som sand, stenar och jordkokor, men det är armar och omfamningar.