Meshack Asare
* 1945Född och uppvuxen i Ghana. Till och från bosatt i London. Han utbildades till konstnär och lärare vid tekniska högskolan i Kumasi och studerade pedagogik och socialantropologi i USA och England. Han har arbetat i Afrika och Europa med workshops i mellankulturell pedagogik, men främst som konstnär och författare. Han var länge den enda i västvärlden kända afrikanska bilderbokskonstnären och har översatts till många språk. Han debuterade på 1970-talet och har hittills publicerat bilderböcker om olika länder söder om Sahara.
Han har fått flera internationella priser som Unescos pris för Afrikas bästa barnbok med Tawias kanot, The Noma Award for Publishing in Africa 1982 för Bronsgubbens hemlighet. Harares bokmässa valde 2002 Susu´s call till en av Afrikas tre bästa barnböcker.
Redan från början utvecklade Asare en speciella svärta i bilderna, som ger ett mustigt, folkligt intryck. Han skapar urtypen för "afrikanen" med det ståtliga ashantifolket, som var slavhandelns favoritobjekt och som skeppades till Västindien och Brasilien. Hans berättelser är ganska enkla och förutsägbara, men bilderna ger dem liv och energi. Han arbetar gärna med svart tusch på bruntonat papper i breda penseldrag och tar hjälp av fingrarna, vilket ger en primitivt, folkligt effekt. Dessutom förenklar det svartvita trycktekniken och gör boken billigare
. På 1990-talet får han möjlighet att övergå till färg och arbetar med tusch och akvarellteknik t ex i The Magic Goat(Sub-Saharan Publishers 1997). En fabel om en get, ett får och en leopard. Leoparden lurar in dem i en hydda, men med hjälp av eld, vatten och lite getmagi lyckas de fly över gränsfloden till människornas rike. En tunn historia men med stiliga akvareller över ett afrikanskt flodlandskap.
Samma år publiceras Sosu´s call(Sub-Saharan Publishers 1997). En berättelse om hur en handikappad pojke med hjälp av sin hund lyckas krypa till byns trummor för att varna alla för en hotande storm. Byn ligger på ett smalt sandrev mellan en lagun och havet, som för varje år äter sig allt längre in och är mycket målerisk. Slutet är välvilligt men väl enkelt konstruerat. Tv och radio kommer dit, Sosu blir berömd, byn bygger en ny väg och Sosu får en rullstol så att han kan gå i skolan. Intressantare är hur boken i bild och text redovisar den traditionellt fördomsfulla attityd byn dessförinnan visar till pojkens handikapp. Han får inte åka med sin pappa och fiska, för han skämmer havsgudinnan och flickorna i byn tror att han är ett ont väsen.
Britt Isaksson
Asare belönas med det prestigefulla 2015 NSK Neustadt Prize for Children’s Literature för sin insats som barnboksförfattare och illustratör.