Graciliano Ramos

* 27 oktober 1892 i Quebrangulo, Alagoas, Brasilien † 20 mars 1953 i Rio de Janeiro, Brasilien

Författaren växte upp i en medelklassfamilj i Quebrangulo i delstaten Alagoas, som äldst i en syskonskara som växte till 15. Han var till en början verksam som journalist men också som politiker. I slutet av 1920-talet var han borgmästare i en liten stad i hemprovinsen. Under diktatorn Vargas tid satt han i två års tid i fängelse under vidriga förhållanden, bl a på fängelseön Ilha Grande.

Ramos hör till 1900-talets främsta brasilianska författare. Han utmärkte sig genom en sparsmakad berättarstil och räknas till socialrealisterna. Ramos skildrar alltid existentiella frågor - konflikten mellan människors vilja och önskningar och en omvärld som sätter dem på skoningslösa prov.

Hans produktion var inte särskilt omfattande: fyra romaner, två novellsamlingar samt memoarer. Romanerna, som sinsemellan är mycket olika utom att de utspelar sig i Nordeste, utkom på 30-talet: debutromanen Caetés (1933), São Bernardo (1934), Angustia (1936) och den till svenska översatta Vidas secas (1938). Memoarerna utkom i två etapper. I Infância (1945) berättar han om sin svåra barndom. Memórias do cárcere (1953), som består av fyra delar, skildrar hans fruktansvärda upplevelser under fängelseåren.

Bibliografi – böcker

Vidas secas (1938)
Pontes 1993; övers. Örjan Sjögren
Romanen skildrar en familj på flykt undan torkan. Det är en berättelse som mycket på grund av sitt karga språk får läsaren att känna flyktingarnas umb...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.