Muhammad Abd al-Wali

Även känd som: Muhammad Abdul-Wali * 1939 † 1973

Jemenitisk författare, född i Etiopien, där han också tillbringade sin barndom. Modern var etiopier och fadern migrant från Nordyemen. Som ung studerade Abdul-Wali i Kairo och Moskva. Han återvände till Nordyemen efter den republikanska revolutionen 1962, och fick tjänst inom den diplomatiska kåren.Var chargé d'affaires i Moskva och Östberlin.

Tillbaka i hemlandet var han ett kort tag chef för Yemen Airlines. Landet var splittrat av inbördes strider och Abdu-Wali föll i onåd hos regeringen. Två gånger satt han fängslad.

Dödades 1973 i en flygkrasch  mellan Aden och Hadramaut i Sydyemen tillsammans med en grupp ambassadörer. Dådet var ett attentat som aldrig blivit utrett.

Som författare räknas Muhammad Abdul-Wali idag som en av föregångarna inom yemens litterära rörelse. Han publicerade trenovellsamlingar: al-Ard, ya Salma ("Vårt land, Salma", 1966), Shay ismuhu al-hanin ("något som kallas läntan", 1972) och 'Ammuna Salih ("Farbror Salih", 1978), och två kortromaner: Yamatun Guraba' ("De dör som främlingar") och San'a'....madina maftuha ("Sana öppen stad"). Hans samlade verk utkom i Beirut 1987.

På engelska finns en bok av Abdul-Wali, They die strangers. A novella and stories from Yemen, utgiven i USA 2001. 

Karavan 2012:1

Abd al-Wali blev bara 34 år gammal men hann mycket under sitt korta liv. Han föddes i Etiopien 1939 till en etiopisk mor och en jemenitisk far och flyttade till Jemen först som tonåring. Femton år gammal skickades han till Egypten för att utbilda sig vid al-Azhars religiösa universitet. Där blev han kommunist och utvisades ur Egypten 1959. Hans vänstersympatier ledde honom så småningom till Moskva där han lärde sig ryska och studerade vid Gorkij-institutet. 1962 återvände han till Jemen efter revolutionen och imamens avsättning. Senare representerade han Jemens nya arabiska republik som ung diplomat först i Moskva och sedan i Östberlin. Åter i Jemen råkade han i onåd hos regimen på grund av sina skriverier och fängslades i två omgångar 1968 och 1972. Mellan turerna anförtroddes han posten som chef för det nystartade jemenitiska civila flygbolaget. Abd al-Wali gifte sig med en svenska och fick två döttrar med henne som idag bor i Stockholm.

Abd al-Wali skrev sin roman 1968 i ett fängelse i San’a. Han skulle bara leva 5 år till och tillbringa ytterligare en tid i fängelse 1972, innan han dog i en flygolycka, som av många misstänks ha varit ett attentat mot ett antal obekväma jemenitiska intellektuella och diplomater som ”bjöds på en resa runt Jemen för att lära känna sitt land”, som det hette. Huruvida det var ett olycksfall eller ett attentat lär vi aldrig få veta, men att Abd al-Wali var en orolig ande som ifrågasatte det politiskt, religiöst och kulturellt givna i sitt land vittnar hans verk som består av två romaner och tre novellsamlingar samt hans två vistelser i fängelset om.

Långt senare, hela tjugosju år efter hans död, förklarades år 2000 hans verk vara hädiskt av islamistiska krafter i Jemen. En fatwa utfärdades mot återpubliceringen av hans verk, och en förläggare fick stå inför rätta för att ha brutit mot förbudet men friades med stöd från dåvarande kulturministern.

ur översättaren Hesham Baharis förord

 

 

  

Bibliografi – böcker

San'a - Madina maftuha
I krig händer det ofta att en regering förklarar sin huvudstad vara en ”öppen stad”. Det innebär att man har uppgett varje anspråk på att försvara...

Dikter, noveller, essäer, utdrag, m.m.