Jord av järn, himmel av koppar

Handlingen i denna roman utspelas i byn Yalak. Det är härd vinter. Bomullsplockningen under fjolåret gav så litet att byborna blev helt utblottade.

Vänner emellan

"På kibbutzen är det tänkt att alla ska vara vänner. Men väldigt få är det."

Hoppa hage

På sin tid en "kultroman" bland unga intellektuella i Paris. Boken är ett enda stort litterärt experiment, där läsaren själv väljer i vilken ordning sidorna ska läsas.

Drömhjärta

Kusinerna Nora och Alicia lever ett bekymmerslöst liv på 1950-talets Kuba, två små flickor som möjligen oroar sig för om det kommer att bli regn på förmiddagen. Det är den vackra, blonda Alicia som är den drivande av de två, och den försiktigare Nora hänger glatt med.

Män i solen och andra palestinska berättelser

Här behandlas tre små romaner, som ingår i Tranans nya upplaga av "Män i solen", nämligen förutom titelromanen, "Allt vad ni har kvar" och "Umm Sa'd".

Mordet på Mr Love

När Maya ligger för döden ber hon sin son Bhalu att skriva den berättelse som varit som ett hål i deras liv och som kommit att prägla mångas öden. Det är en berättelse om mord och passion, svek och förluster och om ett brott vars förövare ännu inte fått sitt straff.

Vad ert land är vackert

Handlingen tilldrar sig mellan åren 1952 och 1958, de år då raslagarna cementeras. Nationalistpartiet sitter vid makten, men oppositionen försöker samla sig i ett icke-segregerat liberalt parti (ett parti som Paton för övrigt själv var en av initiativtagarna till).

En lämplig ung man

En lämplig ung man är en roman på över tolvhundra sidor i traditionell realistisk stil, som innehåller en rundmålning av nordindiskt samhällsliv, där minnen av befrielsekampen är levande.

Ett hus på randen till tårar

»I en by i norr svettas en helig maronitgrav blod sedan hundra år. Min fars grav svettas genom sina porer i stenen. Min mors, måttfull och täckt med mossa, läcker tårar. Min mor hade bara sina tårar att försvara sig med. ?Gud, gör så att han dör!?