Glaspojken

En pojke föds 1981 som son till två kurdiska gerillasoldater. De upptäcker tidigt att pojken har en blodsjukdom som utan rätt vård kan innebära döden. Han lämnas hos sina morföräldrar, men familjen tvingas fly kriget från Iran till Irak där de överlever svält och bombanfall.

Prologer

Vems sorger kommer barnet att ärva? Diktjaget räknar ner veckorna och gör plats för en ny berättelse. Hennes mage växer. Hon försöker skilja kroppen från sorgen, sorgen från minnet. Kan minne gå i arv? Där hon befinner sig är handdukarna broderade med släktingars initialer.

Thomas Malm

Thomas Malm är professor i humanekologi vid Lunds universitet. Det betyder att han forskar och undervisar om människors förhållande till naturen.

Zanyar Adami

Zanyar Adami, född 1981, är författare, föreläsare och filmregissör. Zanyar har en bakgrund som prisbelönt tidningsmakare (Gringo) och filmskapare (Gerillasonen). Glaspojken är hans debutroman.

Förlagsinformation

Elnaz Baghlanian

Elnaz Baghlanian är född 1982 i Shiraz, Iran. Hon bor i Stockholm. Hon är även chefredaktör för Svenska Pens internationella nättidskrift PEN/Opp.Prologer är hennes debutbok. 

red

Dina händer var fulla av liv

Dina händer var fulla av liv skildrar en kvinna före, under och efter flykten.

Resan - under den brännande solen

I den andra delen av Resan - under den brännande solen, får vi följa den dramatiska färden mot Europa. Svåra beslut måste fattas utan garantier. Allt hinner hända ... Med hopp om att ett bättre liv väntar går syskonen genom eld och vatten bokstavligen. Och mitt i allt spirar kärleken.

Stegar av sand

Den kurdisk-arabiske författaren Salim Barakat, som sedan länge lever i exil i Sverige, är nu åter aktuell på svenska med en roman som delvis utspelas i Stockholms tunnelbana. Men Stegar av sand är knappast någon Sverigeskildring i vanlig mening.

Suad Ali

Suad Ali är statsvetare och har arbetat med migrationsfrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket. 2018 sedan sändes hennes  sommarprat i radio.

Förlagsinformation

Dariush Kargar

Dariush Kargar (1953–2012) var exilförfattare, kulturjournalist och forskare i iranska språk vid Uppsala universitet. Han bosatte sig i Uppsala 1984 och bodde här till slutet av sitt liv.