Breyten Breytenbach

* 16 september 1939 i Bonnievale, Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Breyten Breytenbach föddes i en bondefamilj i Bonnievale i Kapprovinsen. Efter att tillsammans med André Brink ha startat den litterära rörelsen sestigers (sextitalisterna), hoppade han av universitetsstudierna.

Vid tjugo års ålder flyttade han till Paris för att studera vid en konstskola. I Paris träffade han vietnamesiskan Yolande Golondrina Sonrisa, som blev hans hustru. På grund av sitt äktenskapenligt apartheidregimen stämplat som hor med en icke-vit och illegalt kunde han inte längre leva i Sydafrika utan tvingades leva i exil. Under 1960-talet hade han en rad framgångsrika utställningar i Paris och Amsterdam.

Han debuterade också som författare med prosaskisserna Katastrofes och diktsamlingen Die Ysterkoei moet sweet (Järnkon måste svettas), som båda utgavs 1964. Under de närmaste tio åren gav han ut tio diktsamlingar. Trots att han var en av apartheidregimens hårdaste kritiker, var hans poesi mycket uppskattad av etablissemanget och han fick flera litterära pris för sin diktning på afrikaans. Breytenbach tog emot priserna och skällde ut prisutdelarna ett bastardfolk med ett bastardspråk.

I exilen började han engagera sig i ett aktivt motstånd mot apartheidregimen. I augusti 1975 befann han sig hemligt i landet för att organisera Okhelagruppens samarbete med ANC. Han greps och dömdes till nio års fängelse för samhällsomstörtande verksamhet. Efter sju år släpptes han, efter påtryckningar av den franska regeringen.

Han är numera fransk medborgare och lever sedan 1982 åter i Paris, men det är ur den skiftande sydafrikanska verkligheten han hämtar näring till hela sitt författarskap.

Breytenbach är väl representerad på svenska. Förutom de ovan nämnda böckerna finns End papers (1986; Bokslut Sydafrika, 1987), ännu en i raden av författarens pågående uppgörelser med sitt hemland.

Fjärde delen i detta räfst och rättarting, Dog heart: a memoir (1999), finns ännu inte utgiven på svenska, så inte heller The memory of birds in times of revolution (1996), som är en politisk skildring av Sydafrika de kritiska åren 1989, 1994. 1993 gav han ut en ny diktsamling på afrikaans, Nege landskappe van ons tye bemaak aan n beminde (Nio landskap från vår tid testamenterade till en älskad). År 2000 var det dags för nästa diktsamling på afrikaans, Lady one: 99 lifdesgedigte(Lady One: of love, and other poems, 2002).

I slutet av 1993 hade han sin första separatutställning i Sydafrika på South African Association of Arts i Kapstaden. En ingående analys av tavlorna iutställningen finns i utställningskatalogen Painting the eye, som också har utgivits separat (Cape Town: David Philip, 1994).

Barbro Norström Ridaeus

Bibliografi – böcker

Return to paradise (1992)
Norstedts 1993; övers. Boo Cassel
Breytenbachs återbesök i paradiset, nitton år efter den rundresa som resulterade i En tid i paradiset är en betraktelse över paret Breytenbachs tre månader lå...
Memory of snow and of dust (1989)
Norstedts 1990; övers. Hans Berggren
På en författarkongress i Schweiz möts två landsflyktiga afrikaner; Meheret från Etiopien och Mano från Sydafrika. De förälskar sig och Meheret blir havande. Mano hinner emellertid inte uppleva sitt...
A season in paradise (1980)
Titeln på boken är en parafras på Rimbauds Saison en enfer, och Rimbaud,liksom Vincent van Gogh, förekommer också i handlingen. Huvuddelen av boken är fö...
The true confessions of an albino terrorist (1984)
Norstedts 1985; övers. Thomas Preis
På falskt pass och under antaget namn tar sig Breyten Breytenbach in i Sydafrika 1975. Hans uppdrag är att för den vita exilorganisationen Okhelagruppen starta ett samarbete med ANC....
And death white as swords (1978)
Fripress 1984; övers. Roy Isaksson
Breytenbach är inte bara författare utan även en framstående konstnär med flera separatutställningar bakom sig och hans poesi är mycket visuell. Hans främsta påverkan kommer dock från zenbuddismen,...