Salman Rushdie
* 19 juni 1947 i Bombay (nu Mumbai), IndienSalman Rushdie föddes 1947 i en muslimsk köpmannafamilj i Bombay. Han flyttade 1961 till Storbritannien för skolgång. Vid Cambridge studerade han senare historia. Hans författarskap betraktas gärna som en vändpunkt i den indoengelska litteraturen.
Med Midnattsbarnen (1981) vann han internationell berömmelse. Det är en fantasifylld skildring av Indiens utveckling före och efter självständigheten. Med sin fiktion kan han sägas sträva efter en kartläggning av subkontinentens olika grupper och minoriteter.
Skam (1986) handlar om den politiska korruptionen i Pakistan, dit Rushdies familj flyttade på 1960-talet. Satansverserna (1988) gestaltar indiska invandrares liv i Storbritannien. Deras svaghet och potentiella styrka speglas i den framväxande muslimska rörelsen i 600-talets Jahilia (en version av Mecka). Romanen framställer med ironi och respektlöshet en fiktionsvärld som starkt påminner om historisk verklighet. Romanen har framför allt i shiamuslimska grupper uppfattats som hädisk, vilket ledde till en dödsdom (en fatwa) 1989, uttalad av den iranske ayatollan Khomeyni. Sedan dess har Rushdie levt med rigorös bevakning.
Upplevelsen och censurhotet gestaltar han i barnboken Haroun och Sagornas Hav (1990). Tonen har mörknat i Morens sista suck (1995) där huvudpersonen berättar sitt livs historia sittande på en gravsten. Här gestaltas judiska och kristna gruppers erfarenheter medan Marken under hennes fötter (1999) har en parsisk ung man i centrum. Han hämtas ur dödsriket av en sjungande Eurydike till en framgångsrik karriär som rockartist. Så ger Rushdie en bild av Indien som rikt på olikartade kulturer och traditioner.
Det utmärkande för hans prosa är balansen mellan stora perspektiv och omsorgsfullt valda, ofta oväntade och gärna groteska detaljer. Han använder en mångfald kulturella traditioner från det antika Grekland, från Persien och Indien liksom från den europeiska modernismen och populärkulturen. Som få andra har han en respektlöst kreativ relation till det engelska språket.
Margareta Petterson